Pojavil se je nov dosje s podrobnostmi o Trumpovem bivanju v Rusiji, vključno s tistimi o domnevnih orgijah – TOPNEWS.si

Pojavil se je nov dosje s podrobnostmi o Trumpovem bivanju v Rusiji, vključno s tistimi o domnevnih orgijah

Pojavil se je nov dosje s podrobnostmi o Trumpovem bivanju v Rusiji, vključno s tistimi o domnevnih orgijah

Preiskovalci FBI, ki trenutno pod vodstvom posebnega tožilca Roberta Muellera prečesavajo primer domnevnega prisluškovanja volilnemu štabu Donalda Trumpa z Rusi v času predsedniške kampanje leta 2016, so že zdavnaj pred Muellerjevim imenovanjem in Trumpovo volilno zmago prišli do drugega potencialno eksplozivnega dosjeja, ki vsebuje razne sočne podrobnosti o Trumpu, odkriva Guardian.

Prvi dosje, ki je šele delno potrjen kot resničen, je izdelal nekdanji britanski obveščevalec Christopher Steele, medtem ko je novega sestavil kontroverzni politični aktivist in bivši novinar Cody Shearer, za katerega trdijo, da je bil v 90-ih letih prejšnjega stoletja blizu Clintonovi administraciji.

Guardian razkriva, da Shearer navaja niz podobnih obtožb proti Trumpu, ki so navedene tudi v Steeleovom dokumentu. Na njegove zapiske se gleda z večjo skepso kot na Steeleove, glede na to, da za sabo nima obveščevalne kariere, pred volitvami pa je svoj dosje delil z delom izbranih medijev. Kljub temu FBI preiskuje tudi drugi dosje, do katerega se je dokopal oktobra 2016 in izvaja preiskavo na temelju nekaterih, kot jih imenuje Guardian, intrigantnih sledi.

Eden od virov, ki ima vpogled v preiskavo pravi, da je to le znak, da se dokument v preiskovalnih krogih ocenjuje kot resen.
Drugi dosje je FBI-ju izročil sam avtor prvega – omenjeni Steele, ki pravi, da je dokument dobil od ameriškega posrednika, preiskovalcem pa je izročil vse potem, ko so ga vprašali, če ima kakšne dokumente, s katerimi bi lahko podprl teze iz lastnega dosjeja, med katerimi je tudi sklep, da imajo Rusi Trumpa v pesti in da ga lahko izsiljujejo.

Steele je FBI-ju tedaj povedal, da ne more jamčiti za resničnost trditev v Shearerovom dokumentu, vendar ga je izročil zaradi niza podobnih sklepov do katerih je Shearer prišel neodvisno od samega Steelea. Med njimi se poudarja tudi domnevno preživet čas s prostitutkami v luksuznem moskovskem hotelu leta 2013, ko je bil Trump v Rusiji zaradi izbora Miss Universe. Shearer za to podrobnost kot vir navaja neimenovano osebo v ruski tajni službi FSB, Guardian pa poudari, da ni mogel potrditi te, niti prejšnje Steeleove trditve iz dosjeja.

trump women 2

Do tega razkritja prihaja v trenutku, ko so Donald Trump in nekateri republikanci zahtevali preučitev kredibilnosti preiskave tožilca Roberta Muellera v luči do zdaj nedokazanih obtožb, da so bili preiskovalci FBI, ko se je preiskava začela, pristranski v korist Trumpove tekmice Hillary Clinton.

Republikanci so v ponedeljek zvečer izglasovali, da bodo objaviti sporen memorandum republikanca Devina Nunesa, predsednika odbora Predstavniškega doma Kongresa za obveščevalna vprašanja, ki trdi, da je bil FBI nenaklonjen Trumpu, ko je od specialnega sodišča zahteval odredbo za prisluškovanje in zbiranje podatkov o Carteru Pageu, zunanjepolitičnem svetovalcu Trumpovega štaba, ki je v pričanju pred Kongresom priznal, da je imel stik z visokim ruskim uradnikom, medtem ko je bil v Rusiji leta 2016.

Republikanski memorandum domnevno trdi, da se je FBI pri zahtevku za odredbo naslanjal na Steeleov dosje, medtem ko demokrati trdijo, da so obtožbe republikancev zavajajoče. Republikanci dodatno poudarjajo dejstvo, da je Steeleovo preiskovalno delo deloma plačala demokratska stranka, pri tem pa zanemarjajo dejstvo, da so njega, oziroma specializirano podjetje, ki ga je angažiralo, plačali tudi sami republikanci oziroma štabi Trumpovih znotrajstrankarskih protikandidatov.

Uradniki v Ministrstvu za pravosodje smatrajo, da bi bila objava Nunesova memoranduma zaradi zaupnih podatkov “neverjetno brezobzirna”, Trump pa ima sedaj pet dni časa, da se odloči ali bo spustil vso to dokumentacijo v javnost.

Preiskava o Trumpovi kampanji je doslej “rezultirala” v štirih obtožnicah. Dva bivša sodelavca v kampanji sta, vključno z Michaelom Flynnom, Trumpovem bivšem svetovalcu za nacionalno varnost, priznala krivdo za laganje pod prisego in sodelujeta s posebnim tožilcem Muellerom.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)