Bivši predsednik Hrvaške Stipe Mesić: “Nobene države ni, ki bi dejala: Hrvaška ima prav, ni treba izvajati arbitraže!” – TOPNEWS.si

Bivši predsednik Hrvaške Stipe Mesić: “Nobene države ni, ki bi dejala: Hrvaška ima prav, ni treba izvajati arbitraže!”

Bivši predsednik Hrvaške Stipe Mesić: “Nobene države ni, ki bi dejala: Hrvaška ima prav, ni treba izvajati arbitraže!”

Nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić je v oddaji “Nedeljom u dva” komentiral med drugim tudi odnose med Slovenijo in Hrvaško predvsem glede spora v zvezi z implementacijo arbitražne sodbe. Stipe Mesić meni, da bi Hrvaška morala sprejeti arbitražno sodbo, saj je v 70-ih odstotkih šla bolje skozi kot Slovenija.

Stanković: To, kar obremenjuje in kar je aktualno v tem trenutku so odnosi med Slovenijo in Hrvaško. Arbitražni sporazum, Slovenci pravijo, mi ga izvajamo, v Hrvaški pravimo, sploh nas ne zanima. Ali se lahko tukaj najde rešitev. Ljudje, ki gledajo od zunaj, pravijo, da ne gre za nekakšen velik spor, nam deluje večji.

Mesić: “Mislim, da je to rešljivo. Predvsem vam lahko povem, kaj bi jaz naredil, če bi sprejemal odločitve. Če bi bilo odvisno od mene, vam lahko povem, kaj bi bilo potrebno narediti. Dejstvo je, da smo mi zahtevali arbitražo. Dejstvo je, da je Slovenija kontaminirala arbitražo. Dejstvo je, da je Slovenija zamenjala svojega člana v arbitraži in da je arbitraža nadaljevala z delom. Mi trdimo, da ne priznavamo, Slovenci pravijo mi priznavamo. Ampak, nihče v svetu ne sprejema našega stališča. Nihče. Nobene države ni, ki bi dejala Hrvaška ima prav, ni treba izvajati arbitraže. Prvi, ki je pri tem eden od glavnih krivcev je vprašanje naše diplomacije. Oni bi morali, diplomacija bi morala, skupaj z vlado, bi morali angažirati vse. V tistem trenutku, ko se je nadaljevala arbitraža, bi moral naš ugovor dobiti podporo svetovnih institucij.

Stanković: To je jalovo delo.

Mesić: To je bilo edino možno, če želimo..

Stanković: Oni bodo rekli, da so naredili vse, tako SDP-jeva vlada kot tudi HDZ-jeva vlada. Rezultati so tu.

Mesić: Želel bi videti kaj so naredili.

Stanković: Kakšna je rešitev po vašem?

Mesić: Po mojem je edina rešitev, da se ne gre na tak sestanek, kot sta ga imela Cerar in Plenković, kar je zame popolnoma zgrešeno. Ker, če nekdo pride v Zagreb in reče Cerar mi sprejemamo samo arbitražo. Drugi ga pričaka in pravi ni arbitraže. Kaj se boš sestajal, to nima nobenega smisla, to nima nikakršnega smisla. Ampak, kaj bi morali narediti. Potrebno bi bilo, da se na tajnem sestanku sestanejo pogajalci, s pooblastili ene in druge vlade in se dogovorijo za drug pristop. To je, da se dogovorijo. Poslušajte, mi ne bomo preveč omenjali arbitraže, vi ne omenjajte, da ohranimo obraz eni in drugi, vi ne boste omenjali arbitraže, mi ne bomo omenjali, da je ne priznavamo, ampak gremo reševat probleme. En problem je ribolov v Piranskem zalivu – v Savudrijski vali. Torej gremo reševat te probleme, ne omenjamo zdaj nič. Gremo reševat probleme Svete Gere – Trdinovega vrha.

Stanković: Mislite eden po eden?

Mesić: Eden po enem. Torej gremo zdaj rešit vprašanje izhoda. V bistvu eni in drugi se držimo arbitraže. In tako pridemo do morja. To, kar so Slovenci hoteli, tega niso dobili – stika z odprtim morjem. Imajo samo pristop. Torej Hrvaška je objektivno preko 70 odstotkov šla bolje skozi. Ampak, nerodno je zdaj reči, poslušajte ne priznavamo arbitraže, ampak sedaj, ko smo šli bolje skozi, priznavamo arbitražo.
Potrebno bi bilo pristopiti na nek drug način. Ampak, Slovenci so pred volitvami, imajo druge interese, mi nismo bili tako fleksibilni.

Stanković: Hočete reči, da mora tajna diplomacija narediti večji del dela, potem pa naprej.

Mesić: Ampak, še je prostor za to, vendar mora biti politična volja z ene in druge strani.

Stanković: Mislite, da bodo Slovenci zaostrovali to vprašanje? Glede na to, da jim ostajajo nekatere možnosti, v smislu izsiljevanja glede vstopa Hrvaške v Schengen in podobno. Bodo zaostrovali situacijo in izkoristiti?

Mesić: Možno je. Težko je biti vedeževalec, ampak mogoče je. Kot so zaostrovali takrat, ko bi Hrvaška morala v EU. Predvidevam, da je to mogoče. Čeprav to ni v korist Slovenije, niti Hrvaške.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (3)
  • comment-avatar
    francelj3 6 let

    “To, kar so Slovenci hoteli, tega niso dobili – stika z odprtim morjem. Imajo samo pristop. Torej Hrvaška je objektivno preko 70 odstotkov šla bolje skozi.” Iz tega (slovnično popačenega) teksta je jasno razviden hrvatarski pristop k odnosom s Slovenijo – naj bo čim slabše zanje, čeprav to nam čisto nič ne koristi. Hvala za take sosede.

    • comment-avatar
      Bogomir Senekovič 6 let

      Ker si na srečo lahko sosede “izbiraš” ali pa jim daš vedeti, da se pogovarjaš le s pozicije enakopravnosti, je v nasprotnem primeru bolje ne imeti opravka, če ne dosežeš željenega, kajti v vsakem primeru lahko sosedu s tem ko ga postaviš pred dejstvo, poveš, da takšnega ne potrebuješ, on pa tebe bo in to se Hrvatom bo slej, ko prej tudi zgodilo, če imajo resne namene postati enakopraven monetarni parner EU!

  • comment-avatar
    Hribouc 6 let

    Že od tistih davnih časov, ko so se vzhodni Turki preselili z dovoljenjem vzhodnobizantinskega cesarstva pod Sljeme, zdaj Zagreb , med staroselce, to je med Venete in Ilire-oboje slovenskega rodu, je v tem delu sveta
    ena sama zgaga.
    Srbi in Bošnjaki so v znatnem delu, po rezukltatih DNK analiz evropskih študij, tudi slovenske krvi in se z njimi
    “da še kar delat in živet”, ma s temi kurjimi tatovi, pa grozno težko.Vsak, ki ga poznamje po povratku s služenja vojske v JLA dejal isto zgodbo :” S Srbijanci in Bosanci, ja, se še nekako da, ma s temi lažnjivci in zmuzljivci, to pa ne, nemogoče!”
    Stara mama je učila že konec 50 in kasnej:”Nemja tata do Hrvata!” Drži kot pribito.Mona nažrtna nima nikoli dovolj i8n dogovor nikoli ne velja nič! Fakof, Hrvatarji!