Nemški mediji: Po petku je možen oboroženi spopad med Hrvaško in Slovenijo – TOPNEWS.si

Nemški mediji: Po petku je možen oboroženi spopad med Hrvaško in Slovenijo

Nemški mediji: Po petku je možen oboroženi spopad med Hrvaško in Slovenijo

Članici NATO in Evropske unije sta krenili v smeri konflikta v sporu glede razmejitve, opozarja v članku nemški časnik Handelsblatt in podari, da ni izključena niti uporaba policijske sile. Vodilni nemški poslovni časnik ocenjuje, da vsi znaki kažejo na to, da sledi nevihtno obdobje hrvaško-slovenskih odnosov zaradi Piranskega zaliva, v katerem niso izključeni niti “oboroženi spopadi”.

“V petek namerava Slovenija začeti implementacijo letošnje sodbe mednarodne arbitraže, po kateri ji pripadata dve tretjini Piranskega zaliva. Slovenska policija bo takrat prevzela nadzor nad “našim morjem”, je sporočil premier Miro Cerar. Hrvaška se bo temu uprla, glede na to, da arbitražo smatra kot nično”, piše Handelsblatt.

Poudarja se, da je “EU porabila veliko energije, da je uspela oba petelina prisilila v arbitražni proces” in da je potem Slovenija “pomembno kršila procesna pravila”, zaradi česar je leta 2015 Hrvaška izstopila iz arbitraže. Kljub temu se je arbitraža nadaljevala in v končni odločitvi je Slovenija bolje šla skozi na morju, Hrvaška pa na kopenski meji.

Handelsblatt citira tudi hrvaški Index.hr oziroma članek “Slovenija ima na svoji strani celo EU, Hrvaška pa je sama” in nadaljuje, da bi se “za Hrvaško situacija lahko še bolj poslabšala,” saj je Slovenija najavila blokado hrvaškega pristopa schengenskemu prostoru, evro območju in OECD-u. “Med božičnimi prazniki so se številni turisti pritoževali nad kilometrskimi zastoji na slovensko-hrvaški meji. Zagreb ocenjuje, da gre za podtikanja sosede, da bi škodili turizmu”, piše nemški časnik.

Kot eden od primerov za razreševanje tega spora, Handelsblatt omenja sporazum med Nemčijo in Nizozemsko o skupnem upravljanju zaliva Dollart in poudari, da Slovenija vztraja na izvedbi arbitražne sodbe in je že najavila mednarodne tožbe proti Hrvaški, če bo Hrvaška implementacijo še naprej blokirala.

Hrvaška trpi zaradi “globoke nacionalne travme zaradi državljanske vojne”

Na koncu se Handelsblatt vpraša zaradi česa je Hrvaška tako zadrta glede razmejitve v Piranskem zalivu, “čeprav ima obalo dolgo 1800 kilometrov, Slovenija pa le 47 kilometrov”, nemški časnik ponudi odgovor, da je razlog v “globoki nacionalni travmi državljanske vojne med leti 1991 in 1995”, v času katere je srbska manjšina hotela “odcepiti tretjino države”. “Po tem je na Hrvaškem začelo veljati prepričanje, da se nikomur ne sme dati niti centimeter Hrvaške”, zaključi Handelsblatt.

O potencialnem spopadu Slovenije in Hrvaške je v kratki novici včeraj pisala tudi nemška agencija DPA, ki jo je povzel niz nemških medijev, kot sta Die Welt in Süddeutsche Zeitung. DPA je v svojem poročilu prav tako poudarila, da oboroženi spopad ni izključen in da sta EU in Nemčija pozvale Hrvaško, da spoštuje arbitražno sodbo.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (2)
  • comment-avatar
    xtc 6 let

    Kdor pazljiveje sledi slovenski levi propagandi,mu ne uide ,glavna težava SLO levakov s Kučanom na čelu-težava ni meja pač pa “hrvaška ustaška vlada”.
    Kaj se v zadevi dogaja?
    Slovenski levaki so pripravljeni tvegati tudi vojno(ne glede na posledice),kako zrušiti hrvaško vlado,ki jim ne odgovarja,prikriti levoudbaške resnice in zlesti nazaj v Yugo.
    Za vse to so pripravljeni tvegati konflikt,ki bi ga ob pomoči Srbov stopnjevali in izbrisali motečo nekooperativno Hrvaško,pri ustvarjanju nove Srboslavije,ki bi se spajdašoila z Rusijo-Kučanovim sanjami.
    Žal pa utegnejo te leve sanje s katerimi bi SLO levaki spravili v vojno ves Balkan kaj hitro skuriti ZDA,da nekaj ni uredu,kaže stopnjevanje živčnosti levakov,le ti so za svoje sanje novo Srboslavijo pripravljeni zanetiti vojno na bolkanu.
    J
    Kdor pozorno spremlja leve medije hitro uvidi razlage kako smo si Slovenci in Srbi bližje kot Hrvati,kar je navadna laž saj dobro vemo ,da smo katolik,katoliku bližje.
    Seveda pa Slovenske levake vse bolj skrbi lezenje zgodovinskih dokumentov na dan,ki vse bolj dajejo krila Hrvatom po zahtevah o še živečih zločincih iz NOB in tistih,ki so lažno pričali kje.

    • comment-avatar
      Rado K 6 let

      “glavna težava SLO levakov s Kučanom na čelu”
      Traparija brez primere. Potem se pa še čudimo, da ljudje verjamejo v bajeslovna bitja, vile, šktaze, hudiča. Kučan, ki že v štartu ni imel nobenih kompetenc – Demosova ustava – in ki je že štirinajst let v penziji in blizu 80 let star naj bi ovladoval sceno? Kakšna kozlarija!