Erjavec: Če bodo vsi upokojenci glasovali zame, bom premier! – TOPNEWS.si

Erjavec: Če bodo vsi upokojenci glasovali zame, bom premier!

Erjavec: Če bodo vsi upokojenci glasovali zame, bom premier!

Zunanji minister Karl Erjavec se je razgovoril za sobotni Večer, kjer je povedal, da sta s predsednikom vlade Mirom Cerarjem na popolnoma drugih bregovih, kar zadeva implementacijo arbitražnega sporazuma, priznanja Palestine, dviga pokojnin, odnosih v koaliciji. Okaral je hrvaško politiko, opozoril na neustrezen odziv Evropske komisije, izrekel kritiko na račun bivših slovenskih zunanjih ministrov Peterleta in Vajgla, skoparil ni niti s kritiko do nekonstruktivnega vedenja šefa opozicije Janeza Janše in o tem, da ne bo šel z njim po volitvah v koalicijo. Poglejmo si nekaj njegovih najbolj odmevnih izjav:

O tem, da je predsednik Državnega zbora Milan Berglez dejal, da se je v skoraj vseh fazah arbitraže vodja opozicije Janez Janša obnašal veliko bolj odgovorno od Erjavca:

Erjavec: “Glede kritike predsednika državnega zbora dr. Milana Bergleza pa ocenjujem, da je imel slab dan. Bile so pred tem predsedniške volitve, rezultat kandidatke SMC je bil, kakršen je bil. Niso dosegli niti dva odstotka. V stranki očitno vlada nezadovoljstvo. Argumenti predsednika državnega zbora namreč absolutno ne držijo. Trdi, da je gospoda Janša odgovornejši od Erjavca. Očitno dr. Brglez ne ve, kaj se mu dogaja v državnem zboru. Ali pa se želi vodji opozicije dobrikati? To je vprašanje zanj. Lahko spomnim, da je Janez Janša oziroma njegova stranka pred nadaljevanjem obravnave o arbitražni razsodbi na zaprti seji Odbora za zunanjo politiko kar javno predlagal sklepe, da izstopimo iz arbitraže oziroma da Slovenije razsodba ne bo več zavezovala, če je v šestih mesecih ne bo mogoče uveljaviti, čeprav so na političnem vrhu takoj po objavi razsodbe konec junija vse parlamentarne stranke rekle, da bomo odločbo spoštovali. saj je odločitve sodišč treba spoštovati. Nenavadno je tudi, da je glasovanje o paketu zakonov za implementacijo arbitražne odločbe Janševa SDS obstruirala. V čem je torej Janez Janša bolj odgovoren od mene, ko gre za arbitražo?”

O potrpežljivosti s Hrvati pri arbitraži svetujeta tudi evropska poslanca, Lojze Peterle in Ivo Vajgl, pri čemer slednji prihaja iz Erjavčevega Desusa:

Erjavec: “Veste, oba sta tudi naša nekdanja zunanja ministra. Še bolj bi bil vesel, če bi onadva v preteklosti problem že bila rešila. Sta zagovornika dialoga in vidimo, kje smo pristali s tem dialogom. Zlasti Peterle je imel idealno priliko, ko je bil naš prvi predsednik vlade, da bi vprašanje razrešili, ko bi ga bilo treba in najlažje razrešiti. Tedaj so bile okoliščine bolj naklonjene kakor danes po 26 letih. Vse skupaj nas je pripeljalo do arbitražne razsodbe, ki jo pa hrvaška stran zavrača. Bivša zunanja ministra se iz zgodovine odnosov s Hrvati očitno nista ničesar naučila.

O hrvaški zunanji politiki in spoštovanju mednarodnega prava:

V mentaliteti hrvaške politike pač je, da se sprejetih zavez in dogovorov ne drži, zavračajo med drugim arbitražno razsodbo v zvezi z Molom, imajo težave s sprejemanjem sodb Mednarodnega kazenskega sodišča za nekdanjo Jugoslavijo iz Haaga, ko gre za vojne zločince. Berem, da Črni gori in Srbiji grozijo, da dokler ne uredijo meje, jih ne spustijo v Evropsko unijo, čeprav so se pridušali drugače.

O tem, ali je dialog s Hrvaško sploh možen:

Erjavec: “Zame dialog s Hrvati ni opcija. Ker smo se še zmeraj obrisali pod nosom.”

O prvem podpredsedniku Evropske komisije Fransu Timmermansu:

Erjavec: “Gospod Timmermans je moj kolega. Bil je dve leti nizozemski zunanji minister in se zato zelo dobro poznava. Gre za vrhunskega pravnika. Težko napovem, ali bo prepričal hrvaško stran, da je treba spoštovati mednarodno pravo in odločbe sodišč.

O tem, ali ve kdo je prisluškoval našemu arbitru Sekolcu in agentki Drenikovi:

Erjavec: “To tudi mene zanima! Se prav čudim, da ni bilo neke bolj resne preiskave. Čudno se mi tudi zdi, da Komisija za nadzor obveščevalnih služb, ki je sicer zelo aktivna v vsakršnih zadevah, tukaj ni ugotovila ničesar.”

O tem, da je slovenskim akterjem prisluškovala neka služba iz države, ki ji ni všeč, da imamo pristne stike z Rusijo, ko je tedaj ruski predsednik Vladimir Putin obiskal Vršič:

Erjavec: “To so cenene zgodbe. Če ne verjamete, vprašajte ameriškega ambasadorja, če so res oni prisluškovali in dali v objavo te trakove hrvaški strani. V te zgodbe ne verjamem.

O Evropski komisiji in neresnosti Jeana-Claude-a Junckerja in spoštovanju arbitražne razsodbe:

Erjavec: “Zadostovalo bi, če bi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker resno podpiral arbitražno razsodbo in bi opravil samo en klic v Zagreb. Poglejte, kako komisija zna poiskati načine, da ukori države, ki ne sprejemajo realokacije beguncev. Komisija je proti njim sprožila postopke, zato menim, da bi v našem primeru mogla ravnati v tej smeri.
Je pa zelo nenavadno, da iz Evropske unije, ki temelji na vladavini prava in na Lizbonski pogodbi, ni večjega pritiska na članico, torej na Hrvaško, ki neposredno krši spoštovanje arbitražne razsodbe in spoštovanje mednarodnega prava ter prava Evropske unije.”

O tem, da se ZDA za spoštovanje arbitražne odločbe niso kaj posebej angažirale:

Erjavec: “To ni res. Gre zgolj za napačno razumevanje tistega, kar je v pismu Rexa Tillersona. Pravi, da se ZDA ne bodo postavile na nobeno stran, saj smo oboji člani zveze Nato. Zadeva se mora urediti znotraj Evropske unije. Sem pa imel prejšnji teden kar dolg pogovor s sekretarjem Tillersonom. Razbral sem, da ne pozna vseh podrobnosti in se verjetno z arbitražo v glavnem ukvarjajo drugi v ameriški administraciji.”

O tem, v čigavi pristojnosti je implementacija Arbitražnega sporazuma:

Erjavec: “Vse, kar zadeva implementacijo arbitražne razsodbe, ni več v pristojnosti našega ministrstva. Bili smo pristojni za vodenje postopka arbitraže, zdaj imamo pa le še nalogo, da pripravimo tožbo proti Hrvaški pred evropskim sodiščem v Luxembourgu. Implementacija pa je v vladni pristojnosti. Zategadelj mi je prav smešno, ko berem, da naj bi predsednik vlade razmišljal, da mi odvzame pooblastila. Kakšna neki vendar? V zvezi z implementacijo arbitraže pač nimam nobenih pooblastil!

O priznanju Palestine:

Erjavec: “Menim, da so nastopile okoliščine, ko ni več treba nujno čakati na kakšno državo, da gre z nami v postopek priznanja Palestine. V koaliciji sicer še ni enotnega stališča o tem vprašanju. Desus in SD, kot mi je zagotovil njen predsednik Židan, sta naklonjena priznanju, medtem ko v SMC vladajo različna stališča. Od njihovih poslancev na sejah OZP sem dobival vprašanja poslancev o nadaljevanju procedure za priznanju Palestine. Na drugi strani predsednik DZ in podpredsednik SMC Brglez ves čas izjavlja, kako je potrebno v tem mandatu priznati Palestino. Do volitev je šest mesecev. Kdaj je pravi trenutek, če ne zdaj? Pričakujem seveda tudi podporo predsednika DZ.”

O tem, da se vezi znotraj vlade rahljajo. Slednje je opazno tudi pri sedanjem predlogu Desusa za povišanje pokojnin na predkrizno raven. Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je to zahtevo okarakterizirala kot predvolilni bombonček v nespodobni predvolilni kampanji:

Erjavec: “To so traparije. Če smo sposobni odpravljati plačne anomalije za direktorje javnih zavodov, ki zagotovo niso ogrožena socialna skupina, potem ne vidim razloga, zakaj ne bi Desus predlagal poprave krivic, ki so nastale zaradi finančne krize in se pokojnine niso usklajevale. Zdaj bomo videli, katere stranke res hočejo kaj narediti za upokojence, katere pa imajo so jih samo sladke besede. Prav stranka SMC je predlani decembra drugi januar spet razglasila za dela prost dan. Šele to je bil resnični politični bombonček. Podpora za odpravo krivic iz časov finančne krize za upokojence bo pogoj za sodelovanje Desusa v vladi. Če bi vsi upokojenci, 630.000, glasovali za Desus, potem bi bil Desus tisti, ki bi oblikoval vlado, ki bi takoj popravila to krivico.”

Glede na zamere in napetosti v vladi, bodo volitve še pred junijem 2018?

Erjavec: “Mislim, da kljub temu ne.”

S kom bo DESUS šel v povolilno koalicijo?

Erjavec: “Prav gotovo bomo poleg levosredinske vlade.”

Kaj pa s SDS?

Erjavec: “Ne, saj je Janez Janša enkrat junija na zboru stranke SDS žaljivo govoril o tem, kako ‘noče Desusa in podobnih glodavcev’. Pa to ni važno. Naš program je preveč različen od SDS ali NSi. Oni vendarle zagovarjajo privatizacijo bank, državnega premoženja pa več zasebnega zdravstva in šolstva. Konceptualno ne moremo priti skupaj. Nam pa nekateri želijo podtakniti, da se že pozicioniramo v takšni novi vladi, ker je SDS vložil zakon, ki se nanaša na popravo krivic tistim, ki so vplačali pokojninsko dobo za služenje vojaškega roka ali za študentsko delo. Zakon bomo v Desusu podprli. Ne, ker bi podprli SDS, ampak ker podpiramo pravičnost.”

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (3)
  • comment-avatar
    bisabre 6 let

    Tale Korl je pa res pojava. On bi bil kar predsednik vlade, in to s pomočjo večine skoraj obubožanih upokojencev, ki jim je penzije povečal za debelih 5 EUR. Glede na njihovo popolno poltično nerazgledanost ter kratek spomin bi mu lahko celo uspelo. Samo tisoč EUR pokojnine vsakomur naj obljubi pa je že skoraj zmagal. Po dosedanjih izkušnjah sodeč, natega več kot deluje.

  • comment-avatar
    xtc 6 let

    Ljudje ,ki bodo glasovali za tole spako so umsko bolni.

  • comment-avatar
    milanček 6 let

    ne glasovali, nate je treba streljati, govno izdajalsko! Ljudje, pa za božjo voljo, a še niste prišli k pameti?