SMS ofenziva na Schulza: Macron in Cipras sta pritisnila na šefa nemških socialdemokratov, da vstopi v vlado z Merklovo! – TOPNEWS.si

SMS ofenziva na Schulza: Macron in Cipras sta pritisnila na šefa nemških socialdemokratov, da vstopi v vlado z Merklovo!

SMS ofenziva na Schulza: Macron in Cipras sta pritisnila na šefa nemških socialdemokratov, da vstopi v vlado z Merklovo!

Po neuspelih poskusih kanclerke Angele Merkel, da oblikuje vlado z liberali in zelenimi, je edina možnost, da se izogne novim volitvam, koalicija s socialdemokrati (SPD), ki so se sprva opredelili, da ostanejo v opoziciji.

schultz pritisk eu voditeljev 1

Včeraj se je iz zaupnih virov razširila novica, da je bila na liderja nemških socialdemokratov Martina Schulza izvršena prava SMS ofenziva s strani evropskih socialistov, predvsem pa predsednika Francije Emmanuela Macrona in grškega premierja Aleksisa Ciprasa, da vstopi v koalicijo z Merklovo.

Cipras je v SMS-u sporočil Schulzu: “Ne pozabi, da resnična leva in napredna pozicija ni sestavljena iz tega, da se lastno identiteto največkrat ohrani čisto. Predvsem se je treba boriti za resnične spremembe in reforme. Prepričan sem, da boš sprejel pravilno odločitev.”

schultz pritisk eu voditeljev 2

Grški premier Aleksis Cipras je včeraj izjavil, da mora Nemčija, ki se nahaja v politični krizi, ki je brez primere za nemške razmere, povrniti stabilnost.

schultz pritisk eu voditeljev 4

“Bilo bi dobro, da Nemčija povrne stabilnost in nadaljuje po poti enotnosti in solidarnosti Evrope”, je dejal Cipras v Parizu, kjer se nahaja, da bi prejel nagrado za politično hrabrost francoske revije Politik international.

Neposredno zatem, ko je prejel Ciprasovo sporočilo, je Schulza poklical tudi francoski predsednik Macron in mu okvirno ponovil enako kot Cipras.

Na koncu je interveniral še sam predsednik Nemčije Frank-Walter Steinmeier in skoraj prisilil Merklovo in Schulza, ki je od volitev 24. septembra zavračal kakršnokoli možnost oblikovanja koalicije z nekdanjima partnericama CDU/CSD, da se sestaneta in pogovorita o vseh variantah za sestavo nove nemške vlade.

“Dosegla sva širši dogovor o tem, da ne izključujeva kakršnekoli opcije glede oblikovanja vlade. To ne pomeni, da je oblikovanje velike koalicije avtomatično”, je sporočil Schulz.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Soave 6 let

    Seveda bosta ta dva – Nemčija, Francija – skupaj držala !!
    Ob vsem sračkanju , ki ga imata v državi glede migrantov, pa nimata kakšne alternative .