Rusija vrača udarec: Ameriške medijske hiše bo razglasila za tuje agente – TOPNEWS.si

Rusija vrača udarec: Ameriške medijske hiše bo razglasila za tuje agente

Rusija vrača udarec: Ameriške medijske hiše bo razglasila za tuje agente

Rusija je objavila spisek devetih medijskih organizacij, ki jih sponzorira ameriška vlada, da bodo dobile status “tujega agenta” na podlagi novega zakona, kot odgovor na nesprejemljiv ameriški pritisk na ruske medije v ZDA.

Državna duma je sprejela amandma na zakon, na podlagi katerega bodo tuji mediji, ki prejemajo denar iz tujine, dobili status “tujega agenta”.

Rusko ministrstvo za pravosodje je objavilo spisek devetih medijskih hiš, ki bi utegnile biti prizadete s temi spremembami. Omenjeno ministrstvo je tudi pisno obvestilo Voice of America (VoA) in Radio Svobodna Evropa/Radio Liberty (RFE/RL), kot tudi še sedem drugih ruskih ali medijskih hiš, ki oddajajo v lokalnem jeziku, z njimi pa upravlja RFE/RL.

Ena od sedmih medijskih organizacij objavlja novice na Krimu, ena oddaja v Sibiriji, ena v večinski muslimanski regiji Severni Kavkaz. Ena pokriva podeželje Rusije, ena je internetni televizijski kanal, ena pokriva večinsko muslimanski Tatarstan, ena pa je časopisni portal, ki preverja izjave ruskih uradnikov.

“Rusko ministrstvo za pravosodje je poslalo pisma o možnosti razglasitve medijskih hiš kot tujih agentov Glasu Amerike, Kavkaz Reality, Krim Reality, Sibir Reality in regionalnemu projektu Idel Reality-Ural, TV kanalu Current Time, Radiu Svobodna Evropa/Radio Liberty (RFE/RL), tatarsko-baškirskem servisu Radija Liberty in projektu Faktograf” – so navedli v sporočilu ministrstva, objavljenem na njihovi spletni strani.

Zakon so včeraj potrdili v zgornjemu domu ruske Dume, nato pa je romal v podpis predsedniku Vladimirju Putinu, da bi stopil v veljavo.

Naj spomnimo. Ruski poslanici so vložili zahtevo za spremembo zakona, ki bo omogočil ruski vladi, da registrira mednarodne medijske hiše kot tuje agente, kar predstavlja povračilni ukrep Rusije na potezo ZDA proti ruski televiziji RT (Russia Today).

Amandmaji so sledili potem, ko se je morala “RT America” preregistrirati v ameriškem Ministrstvu za pravosodje kot “tuji agent”, zaradi pritiska, ki ga je izvedla ameriška vlada.

Namestnik predsedujočega v spodnjem domu ruske Dume Pjotr Tolstoj je dejal, da bi predlagani amandmaji pooblastili Ministrstvo za pravosodje, da izvede registracijo tujih medijskih hiš v “tuje agente”. Tako bi bili tuji mediji podrejeni pogojem, ki že veljajo za nevladne organizacije in tiste, ki so jih ustanovili tujci, na podlagi zakona iz 2012 o tujih agentih.

Omenjeni zakon zahteva, da se vse skupine, ki dobivajo sredstva iz tujine in ki se angažirajo v nejasno definiranih političnih aktivnostih, registrirajo kot tuji agenti. Kritiki zakona so ocenili, da je definicija politične aktivnosti tako široka, da bi se lahko uporabila proti skoraj vsaki nevladni organizaciji.

Ruski parlament je v petek opozoril, da lahko ruska vlada posamezne ameriške in druge tuje medije prav tako razglasi za “tuje agente”, kot odgovor na potezo vlade ZDA proti RT. BBC je poročal o izjavi neimenovanega ruskega poslanca, da bi recipročni ukrepi lahko doleteli tudi Radio Svobodna Evropa, ki ga sponzorira ameriška vlada, CNN in nemški Deutsche Welle.

Reuters je pred časom poročal, da je glavna in odgovorna urednica ruske tv RT Margarita Simonyan izjavila, da se je “RT America” morala registrirati v ameriškem Ministrstvu za pravosodje kot “tuji agent”. Obtožbe ameriških obveščevalnih služb, da se je Rusija vmešavala v ameriške predsedniške volitve v korist kandidata republikancev Donalda Trumpa, so povzročile dodaten pritisk na RT America.

Prejšnji mesec je Twitter sporočil, da ne bo več dopustil oglaševanja RT in drugih medijskih organizacij, ki jih podpira Kremelj, sklicujoč se na obveščevalne podatke, da je RT “sodelovala v naporih glede vplivanja na volitve”.

Moskva je večkrat zavrnila obtožbe glede vmešavanja v ameriške volitve in sporočila, da poteze proti RT smatra kot “sovražno dejanje”. Ameriško Ministrstvo za pravosodje je sporočilo, da bo na podlagi Akta o registriranju tujih agentov (FARA) od RT zahtevalo, da razkrije informacije o svojem finančnem poslovanju.

“Med kazenskim primerom in registracijo smo se odločili za registracijo. Čestitamo za ameriško svobodo govora in vsem tistim, ki še v nas verjamejo”, je napisala na Twitterju odgovorna urednica RT America Maragrita Simonyan.

Oglasila se je tudi Organizacija za evropsko varnost in sodelovanje s kritiko Rusije in ZDA, da so njuni postopki do medijev nesprejemljivi in nevarni in da ogrožajo in zmanjšujejo svobodo medijev.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)