Milan Kučan: Kdo so strici iz ozadja? – TOPNEWS.si

Milan Kučan: Kdo so strici iz ozadja?

Milan Kučan: Kdo so strici iz ozadja?

Na prvo soočanje predsedniških kandidatov se je odzval tudi nekdanji predsednik Milna Kučan predvsem na točki, kjer je novinar Pahorju v usta položil besede, da je Milan Kučan leta 2011 od njega zahteval naj odstopi kot predsednik vlade. Objavljamo del soočanja na katerega se je odzval Milan Kučan.

Slak: Gospod Pahor ali vi govorite to, kar ste dejali gospodu Šarcu ravnokar, da on misli, če bo zmagal, da bo lahko stvari premaknil naprej tudi zaradi svoje lastne izkušnje. Veliko se je govorilo o tem, da je proti koncu vaše vlade, ko so vas rušili Golobič, Kresalova in vsi ostali, prišel do vas Milan Kučan in dejal gospod Pahor za vas je bolje, da odstopite. Na mesto predsednika vlade bomo postavili Zorana Jankoviča. Drži ali ne drži?
Pahor: Približno, takrat sva …
Slak: Bodimo iskreni, drži ali ne drži?
Pahor: Približno tako je bilo.
Slak: Približno tako je bilo
Pahor: To bi želel reči. Dve stvari motita verjetno večino intelektualcev, imajo pravico do takega stališča, kot sem povedal in tudi bivšega predsednika Kučana. Eno je moje stremljenje k spravi in drugo je moja pripravljenost za sodelovanje z Janšo. Ti dve stvari sta moteči. In tukaj polagajo v vas upanje, da s tem ne boste nadaljeval.
Slak: Kaj pravite, boste nadaljevali ali ne boste nadaljevali?
Šarec: Glejte gospod Pahor, ne vem zakaj mene povezujete s temi intelektualci? Jaz jim nisem naročil naj pišejo pismo, niti nisem njihov.
Pahor: Ampak, v vas vidijo to upanje…

Kučan: Pahor ni razumel moje izjave

Kandidat B. Pahor ni razumel moje izjave, ki jo je v prvem volilnem krogu izzval sam. Z njo nisem pozval ljudi, naj ne volijo Pahorja, kot je zdaj slišati komentarje, pač pa sem zgolj ponovil vprašanje izpred petih let, koga je mislil takrat s »strici iz ozadja«? Najvišji predstavniki države pač ne morejo govoriti o takih zadevah na pamet, ker je nedostojno in neodgovorno brez resnih argumentov sejati sumničenja v pravno državo, državne ustanove in posameznike. Eno je, če to počne nepoznavalec, drugo, ko to govori eden najbolj obveščenih ljudi v državi. Državljani imamo pravico vedeti, kdo so »strici« in kaj je bilo storjenega, da bi se njihove nelegalne rabote uspešno preprečevale.

Čudim se tudi oceni kandidata B. Pahorja, izrečeni na POP TV, da kritika njegovega predsednikovanja avtomatično pomeni podporo njegovemu sedanjemu protikandidatu, ki, kot razumem, tudi misli, da bi jaz moral molčati. Navsezadnje v prvem krogu letošnjih volitev nihče ni upal napovedati drugega kroga, kaj šele da bi lahko z gotovostjo napovedoval oba favorita drugega kroga. Zato so njegova namigovanja o tem, »čigav« naj bi bil njegov aktualni protikandidat in »čigave cilje« naj bi uresničeval, povsem neutemeljeni in zavajajoči. Tovrstna podtikanja ohranjajo stare politične vzorce personalnih delitev, v katerih tranzicijska politika išče razlog svojega obstoja, Sloveniji pa žal natika zanko zatohlosti.

Ne iz ozadja, pač pa javno dejanje z Magistrata

»Približno tako je bilo, da,« odgovarja kandidat Pahor na POP TV 26. oktobra na novinarjevo vprašanje, ki se je glasilo: »Proti koncu vlade, ko so vas rušili Golobič, Kresalova in vsi ostali, (je) prišel do vas Milan Kučan in dejal, gospod Pahor, za vas je bolje, da odstopite, namesto predsednika vlade bomo postavili Zorana Jankovića. Drži ali ne drži?« Kako značilen Pahorjev odgovor: »Približno tako«. Kot so bile približne tudi trditve o stricih iz ozadja v prejšnji kampanji.

Kdo pa lahko postavi kogar koli za predsednika vlade, razen volivcev? Res sem Borutu Pahorju prišel povedat, da se bom pridružil pobudi pokojnega dr. Franceta Bučarja, ki je, razočaran nad vodenjem koalicijske vlade Boruta Pahorja, zbral skupino uglednih ljudi, da bi prepričali ljubljanskega župana Zorana Jankovića, naj kandidira na državnozborskih volitvah. To ni bilo dejanje nekoga iz ozadja, pač pa moj odkrit pogovor z Borutom Pahorjem. To sem smatral za svojo dolžnost, ker sem pred volitvami podpiral koalicijo SD, LDS in Zares. Nastop omenjene skupine tudi ni bilo dejanje iz ozadja, pač pa javno dejanje na Magistratu. Vsekakor pa to ni bilo nikakršno postavljanje vlade kogar koli, tudi vlade Zorana Jankovića ne. Vztrajam v svoji kritiki. Od predsednika republike pa pričakujem natančnost, resnicoljubnost in odkritosrčnost. Pa ne gre za Pahorja, Šarca ali zame. Gre za državo.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (2)
  • comment-avatar
    Aleksander Jakopič 6 let

    Lekcija Novinarstvu! Zrno se vendarle da ločiti od plevela. Izjemno, Gospod Predsednik.

  • comment-avatar
    lukamiha 6 let

    Tale Kućan pa ne more iz svoje prevarantske kože, kaj vse ne zavije v papir, samo da ne bi bil omadeževan!