Cherchez la femme (iščite žensko) – Na vidiku spopad žensk na predsedniških volitvah – TOPNEWS.si

Cherchez la femme (iščite žensko) – Na vidiku spopad žensk na predsedniških volitvah

Cherchez la femme (iščite žensko) – Na vidiku spopad žensk na predsedniških volitvah

V novinarstvu po navadi veljata dve pravili: ali sledite denarju ali iščite žensko. Običajno te ena ali druga sled pripelje do resnice. “Cherchez la femme!” Poziv, da je treba poiskati žensko, če se kaj nerazumljivega pripeti, še dandanes zelo upoštevajo poleg novinarjev tudi kriminalisti in nenazadnje navadni smrtniki, ki hočejo resnico in razlago za kakšno nenavadno nerazumljivost.

Kot vse kaže bodo letošnje predsedniške volitve, ali pa vsaj čas pred njimi, v znamenju “cherchez la femme – (iščite žensko). Nova Slovenija je že našla svojo kandidatko za predsedniške volitve, Ljudmilo Novak. Zadeva je bila odločena že bistveno prej, vendar niti najožji krog ni bil povsem prepričan v njeno kandidaturo, saj se je omenjal za kandidata tudi poslanec Jožef Horvat. Ker imajo stene ušesa, pravijo. Sedaj lahko pričakujemo celo plejado ženskih kandidatk na predsedniških volitvah. Od Alenke Bratušek do Romane Tomc iz SDS-a, čeprav se iz stranke omenjata tudi kandidatki Eva Irgl in Romana Jordan Cizelj, pa tudi Patricija Šulin. Neuradno pa so pogovori potekali tudi z Verico Trstenjak, s katero so se pogovarjali tako iz SDS-a, kot iz NSI-ja, vendar ni naklonjena kandidaturi, zaradi dokončanja projekta na Dunaju. Seznam žensk seveda še ni končan, saj tudi SMC razmišlja o kandidaturi maje Makovec Brenčič, razen seveda, če se za kandidaturo ne bi odločil predsednik državnega zbora Milan Brglez.

Kandidatura predsednice NSI Ljudmile Novak vsekakor ne more biti dobra vest za Boruta Pahorja. Po eni od internih analiz za predsedniške volitve bi namreč pri izbiri kandidata oziroma kandidatke za predsednico, glede na strankarske preference recimo 26 odstotkov volivcev SDS-a svoj glas zaupalo Borutu Pahorju, 24 odstotkov volivcev SDS-a bi volilo Marjana Šarca, 17 odstotkov volivcev pa Ljudmilo Novak. Manevrski prostor Boruta Pahorja, ki računa predvsem na glasove desnih volivcev se tako oži. Zanimivo je, da bi 38 odstotkov volivcev NSI volilo Pahorja, 18 odstotkov volivcev omenjene stranke bi volilo Marjana Šarca ter 33 odstotkov volivcev NSI, Ljudmilo Novak. Novakovo bi volilo tudi 17 odstotkov volivcev SDS-a. Res pa je, da ima Pahor pri izbiri kandidata glede na izbiro stranke še vedno prednost v SD-ju, SMC-ju in Desus-u.

Precej drugače je pri izbiri stranke glede na izbiro predsedniškega kandidata. Med tistimi, ki bi volili Boruta Pahorja je recimo 9 odstotkov glasov SDS-a, 19 odstotkov glasov SD-ja in 14 odstotkov glasov SMC-ja. Po 6 odstotkov glasov bi Pahor dobil od volivcev NSI-ja in Desusa ter Levice. Med tistimi, ki bi volili Ljudmilo Novak pa je 42 odstotkov volivcev SDS-a, 12 odstotkov volivcev SD-ja ter 37 odstotkov volivcev NSI-ja. Seveda gre za rezultate izpred meseca dni, ko še ni bila najavljena kandidatura Ljudmile Novak oziroma, ko še ni jasno kakšen bo odgovor desne in leve sredine na omenjeno potezo. Vsekakor se bo poleg predsedniškega ravsa odvijal tudi oster strankarski spopad pred naslednjimi parlamentarnimi volitvami. Gre namreč za neke vrste generalko pred volitvami prihodnje leto in tu bo predvsem pri strankarskih kandidatih vsaj na simbolični ravni pomemben vsak odstotek.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Aleksander Jakopič 7 let

    Morda je boljši prevod Poiskati Ženskost. Ženskost namreč je princip, ki ga v slovenski politiki še vedno umanjkuje, saj prisotne politiko izvajajo v moški maniri. Ženskost bo tako vnesla tudi skrb za otroke in uboge, za katere pomembnim moškim vedno umanjka časa. Ljudmila ni pripadnica tovrstnih žensk, saj, kot se parlamentarci obnašajo po večini kot stare mame, je sama všečna staremu očetu in ženskost skriva v intimi.

    Najbolj pa zmoti smeh vseh prisotnih iz Stranke, ko Novinarka vpraša na koliko glasov računajo in Predsednica odgovori, da računajo na zmago. Smeh prepriča, da v zmago ne verjamejo zares.

    Zgrozil pa sem se ob izjavi Evropskega poslanca, prvega Predsednika Vlade, ko je s suhim grlom začel: “Poskusimo zaupati ženski … ” Zazvenelo je kot da bi se oglasil nekdo iz prazgodovine, ko so verjeli, se zaklinjali, klali in jokali na Staro zavezo. Ko je veljalo, da je ženska le malo bolj brihtna žival. Gospod 5erLe, Evropski poslanec, leto 00 je pomembno, ker od takrat ne velja več Stara zaveza. Ne verjamete? Vprašajte Jezusa. On nam je dal Novo zavezo, ki spodbuja k ljubezni in le ljubezni, k enakosti vseh nas, ki smo tu, ne zato, da se ločujemo, ampak da skupaj slavimo Boga.

    NSi tako torej ostaja stranka Stare Zaveze tudi ob najavi Predsedniške kandidature in morda je čas, da jo Ljudmila dvigne do Nove, kjer ji koalicija z SD ne bo škodila, z SDS pa bo nepotrebna.