Turčija besna nad Nemčijo: nemškemu veleposlaniku vročila protestno noto! – TOPNEWS.si

Turčija besna nad Nemčijo: nemškemu veleposlaniku vročila protestno noto!

Turčija besna nad Nemčijo: nemškemu veleposlaniku vročila protestno noto!

Turške oblasti so včeraj poklicale na razgovor nemškega veleposlanika v Ankari in ostro protestirale proti shodu kurdske skupnosti v Frankfurtu, je sporočila služba za stike z javnostjo predsednika Redžepa Tajipa Erdogana in ocenila dovolitev omenjenega shoda kot “škandal”, poroča AFP.

Približno 30.000 ljudi, predvsem kurdskega rodu, se je zbralo v soboto v Frankfurtu in zahtevalo “demokracijo v Turčiji” in “svobodo za Kurdistan”.

Nemška policija je sporočila, da se je shod, na katerem so zbrani nosili zastave Delavske stranke Kurdistana (PKK) in posterje kurdskega liderja Abdullaha Öcalana, zaključil mirno in pojasnila, da ni posredovala glede odstranitve zastav PKK-ja, vendar pa je fotografirala tiste, ki so jih nosili in bodo kasneje tudi sodno preganjani.

Zbrani so se izjasnili tudi proti referendumu glede uvedbe predsedniškega sistema v Turčiji, ki bo potekal 16. aprila. “Nemčija je v soboto naredila nekaj škandaloznega”, je izjavil Erdoganov tiskovni predstavnik Ibrahim Kalin za turški program televizije CNN in dodal. da so na shodu bile izpostavljene zastave “teroristične skupine” PKK.

Portparol Kalin je tudi sporočil, da je zaradi tega bil poklican nemški veleposlanik na pogovor in da so mu vročili “oster protest”.

Turčija že leta obtožuje Nemčijo, da nudi zatočišče Kurdom in predstavnikom PKK, ki jo smatra za teroristično organizacijo.

Nemčija ocenjuje te obtožbe kot absurdne. V Nemčiji živi veliko število Turkov, kot tudi Kurdov.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (2)
  • comment-avatar
    Nata 7 let

    Ko Sultanu stopiš na rep…….zarjove !

  • comment-avatar
    xtc 7 let

    Ferdo ima čudna pojmovanja demokracije_demokracija to sem jaz:Saveda Ferdo težko razume;da se domače politike in preigravanja pač ne moreš igrati na tujem dvorišču in nenazadnje Ferdo ne razume ;da ima tudi opozicija pravico demonstrirati: