Cena za Brexit: Bruselj zahteva od Velike Britanije 60 milijard evrov do leta 2023! – TOPNEWS.si

Cena za Brexit: Bruselj zahteva od Velike Britanije 60 milijard evrov do leta 2023!

Cena za Brexit: Bruselj zahteva od Velike Britanije 60 milijard evrov do leta 2023!

Po poročanju britanskega Daily Telegrapha, Evropska komisija zahteva od Velike Britanije vlaganja v projekte EU še štiri leta potem, ko bo podpisala sporazum o izstopu iz Evropske unije. Vplačila v evropski proračun naj bi potekala do konca leta 2023.

Omenjeni britanski časopis navaja, da je načrt o vplačilih, del zahteve Evropske unije, da Velika Britanija pred odobritvijo sporazuma, s katerim naj bi se uredili bodoči odnosi med EU in Britanijo, plača 60 milijard evrov oziroma “račun za Brexit”.

Po pisanju Daily Telegrapha, je bil predlog o tem, da Velika Britanije izvaja vplačila do leta 2023, podan v začetku meseca februarja, na sestanku glavnega pogajalca Evropske komisije o Brexitu Michela Barniera in višjih predstavnikov preostalih 27 držav članic EU.

Cilj vplačil je, pomoč pri krpanju “črne luknje” v proračunu EU v višini desetih milijard evrov, ki bo nastala z odhodom Velike Britanije iz EU, zaradi česar bi bogatejše države kot sta Nemčija in Francija morale plačevati več, siromašnejše, kot sta Poljska in Madžarska pa manj.

Evropska komisija zahteva, da Velika Britanija vplačuje po obrokih od dneva odhoda leta 2019, pa vse do leta 2023, je povedal neimenovani vir iz Bruslja.

Britanska premierka Theresa May je obljubila Britancem, da bo London prenehal s plačevanjem “obilnih prispevkov” v letni proračun EU takoj po Brexitu.

Na drugi strani pa bo Bruselj zahteval, da Velika Britanija še naprej izvaja vplačila, saj mora spoštovati obveznosti, ki jih je predhodno prevzela v proračunskem obdobju od leta 2014 do 2020.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    xtc 7 let

    Združeni Jakci so pač mislili ,da bo Brexit neboeč in se zmotili,kerso nasedli populistom.
    Seveda Jakci lahko vztrajajo,da že podpisane pogodbe ne bodo spoštovali in ,da pač 60 miljard ne dajo,vendar pa je težava v tem,da lahkoEU uvede carine in višje davke za njihova podjetja in izdelke od tam in da se lahko začno vlagatelji zaradi tega umikati in zapirati obrate,pa tudi separatizem Škotske inS Irske lahko stopnjuje.
    Skratka Jkati so brezpametno nasedli populistom,brez tega ,da bi najpreje skušali težave rešiti drugače ali vsaj prdvideli stroške in posledice in nato ukrepali.
    Največji hec pa je to ,da reka imigrantov,k njim ni preahnila le okrepila se je težave z muslimani pa narasle.