Evropski znanstveniki v odprtem pismu proti Trumpu – TOPNEWS.si

Evropski znanstveniki v odprtem pismu proti Trumpu

Evropski znanstveniki v odprtem pismu proti Trumpu

Evropske znanstvene organizacije so danes kritizirale ameriškega predsednika Donalda Trumpa zaradi “politike preorientacije” na stališča, ki “nimajo osnove v dejstvih ter znanstvenih postopkih in dokazih”.

V pismu, ki ga je podpisalo 46 znanstvenih organizacij, se poziva evropske politike na obrambo principov in vrednot, na katerih je “tradicionalno slonel znanstveni napredek”, vključno z odprto izmenjavo ljudi in idej.

Kot se navaja, so bili principi, kot so transparentnost, delitev informacij in fizična mobilnost znanstvenikov, ključni za znanstveni razvoj in dobrobit, ki jo prinašajo družbam in gospodarstvom.

Avtorji pisma so opozorili na nove poskuse ameriškega predsednika Donalda Trumpa glede prepovedi vstopa državljanom sedmih muslimanskih držav v ZDA in grožnje, da vladni znanstveniki ne bodo smeli komunicirati z mediji ali objaviti svoja odkritja brez njegovega dovoljenja.

“Sedaj je svetu več kot kdajkoli prej potrebna trdna znanost in raziskave, da bi prišli do odgovorov na izzive brez precedensa”, je navedeno v pismu.

Med organizacijami, ki so podpisale pismo, so Kraljevsko društvo Londona za razvoj naravoslovnih znanosti, Akademije znanosti Švice, Švedske, Danske in Nizozemske ter Evropska univerzitetna asociacija.

Pismo je bilo poslano predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku in predsedniku Evropske komisije Jean-ClaudeJunckerju, evropskemu komisarju za raziskave, znanost in inovacije Carlosu Moedasu ter premierom in ministrom za znanost držav članic EU ter Norveške, Švice, Islandije in Srbije.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (3)
  • comment-avatar
    Antonius 7 let

    Tile znanstveniki pa niso od muh? Skrivani za nekakšnimi znanstvenimi organizacijami, so brez brez potrebne znanstvene distance in kakršnega koli znanstvenega opazovanja, na mah presodili o vsem absolutno najslabšem v zvezi s političnimi odločitvami ameriškega predsednika Trumpa. Orkestrirano, kot bi jim Bilderbergom podrejeni Soros dirigiral.
    Zainteresirani čakamo že skoraj dve leti, kdaj bo v organizacijah zbrana znanost končno izdavila svojo znanstveno ugotovitev o šerijatarjih. Naj že enkrat izpljunejo svojo znanstveno ugotovitev, kdo znanost in krščansko kulturo zahodnega dela sveta najbolj ogroža. Trump ali šerijatarji?!
    Jaz tudi ne sodim med tiste, ki bi obsojal ravnanje Trumpa. Obsojam pa šerijatarje, ker Evropejce terorizirajo, kradejo in morijo.
    Naj znanstveniki raje kakšno rečejo na temo političnih odločitev in ravnanj Merklove in bruseljskih politikov, ker niso sposobni poskrbeti za varnost evropskih državljanov.
    Slabo je, če se znanstvena pamet spusti na nivo politikantske.

  • comment-avatar
    xtc 7 let

    Tile znanstveniki,pa bodisi živijo na Marsu,so pod vplivom opiatov ali pa so nori-je še zadnja možnost neizmerno pokvarjeni.
    Zakaj obnašajo se kot ,da dogodkov,ki pretresajo Evropo sploh ni,in ignorirajo temeljno težavo ,da Islam znanost zavrača ,če ni podrejena veri,znanstvenike pa razglača za krivoverce ali nevernike.
    Torej tile ljudje nimajo stika z realnostjo živijo v nekem svojem svetu,ki je idealen vse dotlej dokler jim nekdo od skrajnežev v imenu vere nebo ubil bodisi sorodnika,prijatelja ali celo njih-kaj bodo rekli tedaj’Da je krivec Trump’

  • comment-avatar
    pajot 7 let

    Kadar zaslišim besedo znanstvenik se primem za……pišuka,na konc jezika jo mam pa se ne morem spomnit.