Ekskluzivno: Objavljamo seznam podjetij, ki so dobila 876,5 milijonov evrov posojil, za katere je s 323 milijoni jamčila država – TOPNEWS.si

Ekskluzivno: Objavljamo seznam podjetij, ki so dobila 876,5 milijonov evrov posojil, za katere je s 323 milijoni jamčila država

Ekskluzivno: Objavljamo seznam podjetij, ki so dobila 876,5 milijonov evrov posojil, za katere je s 323 milijoni jamčila država

Kot smo obljubili v prispevku o “Tajni analizi o napačni in prepozni reakciji slovenske politične elite na svetovno gospodarsko krizo v letih 2008 do 2013”, danes ekskluzivno objavljamo seznam vseh prejemnikov državnih jamstev, na podlagi Zakona o jamstveni shemi, ki potrjuje, da Pahor – Križaničeva jamstvena shema ni bila uspešna, saj je propadla skoraj polovica podjetij prejemnikov državne pomoči. Zanimivo je, da je v času od junija 2006, torej od začetka izbruha krize, položaj prvega človeka državnega proračuna prevzela Alenka Bratušek, kot direktorica direktorata za proračun, kjer je bila naslednjih pet kriznih let, vse do leta 2012.

Kljub odsotnosti kakršnegakoli priznanja napačnega protikriznega delovanja socialdemokratske koalicijske vlade v letih 2008 – 2011, predvsem s strani nekdanjega finančnega ministra Francija Križaniča, le ta ob vsaki priložnosti poudarja, da je bila reakcija slovenske politike na svetovno finančno krizo “takojšnja, obsežna in učinkovita.” Križanič zanika odgovornost, predvsem pa gospodarsko stanje v državi in nujnost sanacije bank v letih 2008 -2011.

Poglejmo prvo kako  je delovala jamstvena shema:

jamstvena shema

Po shemi je posojila dobilo skupaj 335 podjetij, največ gradbincev. Podeljenih jim je bilo 444 posojil, v skupni vrednosti(glavnice) 876,5 milijonov, za ta posojila pa je država dala dala 323 milijonov evrov jamstev. Po zakonu o jamstveni shemi RS, ki je začel veljati 1. maja 2009, je lahko država do največ 31. decembra 2010 podelila do največ 1,2 milijardi jamstev.

In v kakšnem stanju je danes 335 podjetij? Propadlih ali v insolvenčnih postopkih jih je 160, torej slaba polovica (47,8 odstotka) vseh prejemnikov državnega jamstva.

Od teh 160, jih je 51 ali slaba tretjina propadlo oziroma pristalo v insolvenčnih postopkih že v času Križaničevega ministrovanja, to je do 10,02.2012. Prvo podjetje, ki je prejelo jamstvo je pristalo v stečaju 29.03,2010, torej 8 mesecev (245 dni) po pridobitvi jamstva. Šlo je za Gradis GP Celje, pri katerem je bilo po dostopnih podatkih unovčeno državno jamstvo v višini 1,7 milijona EUR.

Najhitreje je po prejemu državnega jamstva v stečaju pristalo podjetje Fluid, in sicer 6 mesecev (178 dni) po prejemu državnega jamstva. Deset podjetij je šlo v insolvenčni postopek v manj kot letu dni po prejemu jamstva.
Skupno je do konca leta 2010, torej še v času podeljevanja jamstev, v insolvenčnih postopkih pristalo 14 prejemnikov državnih jamstev – med njimi Vegrad, SCT, Prvent.

V prvem letu po koncu podeljevanja jamstev, to je v letu 2011, je v insolvenčnih postopkih pristalo novih 31 podjetij, med njimi Viator&Vektor, Stavbar gradnje, Gradis GP Ptuj, Paron, Eurogradnje, Svea, Delo Revije, Alpos, Radeče Papir.

Tri leta po končanju jamstvene sheme, to je konec leta 2013, je “živelo” še 67 % prejemnikov državnih jamstev. Tak delež preživetja je nižji, kot pri prejemnikih standardnih državnih pomoči, torej pri podjetjih v težavah. Gospodarsko ministrstvo je v “analizi” leta 2014 navajalo, da je tri leta po dodelitvi pomoči v Sloveniji živelo že 72,3 odstotka podjetij prejemnikov državnih jamstev in da je to manjši delež kot v Belgiji (88%) Nemčiji, Poljski, Španiji, Franciji, Italiji….

Podatki potrjujejo, da je bila shema za skoraj polovico podjetij le kratkotrajen odlok propada. Podelitev teh državnih jamstev ni bila vezana na nobene pogoje – denimo na sprejem določenih zavez s strani podjetij ali na potrjeni program prestrukturiranja, kot pri standardnih državnih pomočeh (prestrukturiranje pač ni bilo zahtevano, ker se je slepilo, da so ta podjetja kakovostna, brez resnejših težav, v upravičenost njihovih bonitet se pač ni dregnilo …).

Nasprotno – s shemo je bila tveganim podjetjem zgolj omogočena pridobitev/obnovitev posojil, ki jih sicer ne bi dobila in bi morala prej razglasiti insolventnost. Omogočanje takega zadolževanja za številna podjetja ni imelo smisla, saj so se že soočala z resnimi težavami – SCT po dokončanju avtocestnega križa ni imel poslov in je poleg finančnega potreboval zlasti poslovno prestrukturiranje. Hkrati so zaradi globalne krize mnogim podjetjem upadli posli. Samo omogočanje zadolževanja torej v ničemer ni rešilo razmer – zlasti ne dolgoročno.

Prek sheme so si zgolj delno pomagale banke – državna jamstva so bila namreč delno namenjena tudi za refinanciranje posojil, kar so banke seveda uporabile in si kakovostneje zavarovale že obstoječe izpostavljenosti do tveganih podjetij.

Podrobnejši podatki glede sheme in unovčevanja jamstev sicer niso objavljeni. Iz objavljenih podatkov finančnega ministrstva o realizaciji državnega proračuna (proračunska postavka: Plačila zapadlih poroštev, privatnim podjetjem) gre sklepati, da je prav jamstvena shema ključno prispevala k unovčevanju državnih poroštev, danim podjetjem.

placila porostev

Vprašanje, zakaj se pred predsedniškimi volitvami, na katerih velja za favorita nekdanji predsednik vlade Borut Pahor, zlasti s strani finančnega ministra Pahorjeve vlade intenzivirajo hvalospevi jamstveni shemi in protikriznemu ukrepanju “socialdemokratske koalicijske vlade”, je zgolj retorično.

Vladimir Vodušek

V nadaljevanju objavljamo seznam vseh prejemnikov državnih jamstev:

seznam drzavna pomoc
seznam 220170215082359.compressed (1)

COMMENTS

Wordpress (17)
  • comment-avatar
    Antonius 7 let

    Križanič se obnaša kot vsak kriminalec. Argumentom navkljub, bo do zadnjega trdil, da ni nič kriv.
    Kompletna Pahorjeva vlada bi morala zaradi neodgovornega razmetavanja javnega denarja, potegniti sodno konsekvenco, ker so v končni posledici zlorabili tudi zaupanje volivcev.
    Sicer pa, Pahorjeva vlada je v treh letih čez oken vrgla “polovičko” tistega, kar nam polletno še danes Cerarjeva vlada naloži, kot milijardo in pol težak kredit.

    • comment-avatar
      Pjotr 7 let

      Oh, pa kdo se zaradi tega sekira, pomembni so Janševi tviti, ti dvignejo v zrak pol Slovenije, no…

    • comment-avatar
      Vrhovni sodnik 7 let

      ++++++++++++++++++++++++++++++++++, čista + 10.

  • comment-avatar
    Marko golob 7 let

    Ta članek je ena taka tipična makroekonomska bedarija, tako značilna za slovensko desnico in žal tudi za slovensko družbo v celoti. Eno samo kritikastrstvo, brez kakršnekoli osnove v poznavanju zadeve in še manj okoliščin. Ker sem bil objekt te sheme in sem takrat lahko to dejanje opazoval od blizu, mislim, da sem neprimerno bolj kompetenten od Vladimirja, da dam o tem neko mnenje. Naj Vam, tistim ki stvari ne poznate, razložim zadevo.

    Omenjena garancijska shema je poleg 4,5 milijardne zadolžitve države za potrebe bančnega sistema v 2009, verjetno ena izmed najboljših in najbolj smiselnih stvari, ki sta jih Križanič in Pahorjeva vlada storila v svojem mandatu. Brez tega bi zelo verjetno prišlo do popolnega zloma slovenskega bančništva in posledično cele ekonomije in države. Zasluži si priznanje, ne pa da se ga pljuva po medijih. Nenazadnje je takrat za rešitev slovenske ekonomije od vseh odgovornih naredil daleč največ (in predvsem pravočasno). Dajmo razložit malo bolj v detajlu.

    Za časa Janševa vlade se je slovensko bančništvo dodatno zadolžilo v tujini za 15 milijard evrov. Iz tega denarja je financiralo gospodarsko ekspanzijo (in posledično pregrevanje ekonomije). Šlo je za najhitrejšo rast obsega kreditov med državami evrozone v tem času. Ves gospodarski uspeh Janševe vlade je bil “na kredit”, na račun prihodnjih generacij. Ena od posledic je bila tudi ta, da je se je neto pozicija slovenskega bančništva do tujine, ki je bila še za konca Ropove vlade 1,9 milijarde v plusu (slovenske banke so bilo neto upnik do tujine) v 4 letih spremenila v minus 13 milijard (neto dolg slovenskih bank do tujine – pri tem so prednjačile predvsem banke v tuji lasti pri nas). Ko je prišla kriza, so tuji upniki (ki so bili tudi sami v težavah zaradi krize) zahtevali vračilo kreditov od slovenskih bank. Te so potem morale zahtevati vračilo kreditov od svojih komitentov- tj, od slovenskih podjetij. Tistih podjetij, ki so zaradi zloma slovenskega BDP (padec za več kot 7%) in nenadnega zloma izvoznega trga (za primer v panogi kjer sem takrat delal – avtomobilski industiji – je prodaja od avgusta 2008 do decembra 2008 podjetjem padla tipično med 40 in 60%!!!). Marskije ni bilo nič drugače. Ko ti prodaje pade za polovico (ne zaradi lastne krivde, zaradi globalnega trenutnega zloma trga) je pač težko vračati kredite. Če Križanič ne bi takrat ekspresno najel teh 4 milijard in dal bankam dodatnih 1,6 milijarde garancij bi se sesula slovenska ekonomija. Podjetje lahko sesuješ zelo hitro , ampak postavlja se ga leta in desetletja. V takih izjemnih nenandnih šokih je prvi cilj ohranitev industrijske baze države.

    Druge države so ravnale podobno, oz. so svojim podjetjem pomagale v neprimerno večji meri kot je to naredila Slovenija. Spomnim se svojega obiska v Lyonu spomladi 2009. Renault Trucks, večmilijardno podjetje Renaulta, eno največjih v Evropi takrat v svojih obratih (ki jih je za eno celo Ljubljansko Šiško ) v 2 mesecih ni prodalo niti enega tvornjaka. Si lahko Francija privošć, da bi izgubila to industijo? Niti slučajno. Zelo natanko sem spremljal kako so evropske države pomagale svoji industriji. Dale so bistveno več in predvsem hitreje od Slovenije.

    To je bil uvod. Pojdimo sedaj k shemi. Shema je po svoji zasnovi genialna. Je delo Velimirja Boleta. Kako gre?
    Država licitira % državne garancije, ki v nobenem primeru ne preseže 50%. To pomeni, da morajo banke nositi večino rizika in da garancijo dobi tista banka, ki zahteva manjši % garancije. Zaradi tega “market element-a” se državne garancije po tej shemi niso štele med državne pomoči. Po drugi strani pa zaradi obsega državnih garancij, ni bilo potrebno oblikovati takega obsega rezervacij s čimer se je sproščal kreditni potencial bank. Do 2.pol 2010 je obseg kreditov začel počasi rasti in če ne bi bilo nerazumne zaostritve kapitalske ustreznosti bank s strani guvernerja BS Marka Kranjec-a v tem času, bi se zelo verjetno lahko izognili krizi , padcu BDP in standarda in ne nazadnje kasneje bistveno (pre) dragi bančni sanaciji.

    Del garancij je bil vnovčen. Res je. Pa je to rezultat kriminala bank ali nerazumnega ravnanja BS in predvsem 2.Janševe vlade, ki je ponovno (povsem nepotrebno) povzročila krizo 2012 leta. Tudi Pahorjeva vlada ni brez greha, ampak predvsem zaradi tega ker je intervenirala premalo, prepozno in ker ni aktivirala projektov za katere je imela (2.tir), ali pa bi jih lahko dobila, evropska sredstva. Zavedati se je potrebno, da pri takih shemah vedno gledamo na to ali je saldo pozitiven ali ne, ne na posamične negativne primere. Shema je rešila vrsto slovenskih podjetij, zadržala pomemben obseg BDP in predvsem ohranila tisoče delovnih mest.V podjetju kjer sem takrat delal, bil direktor, in ki bi kaj lahko šlo v stečaj, smo tudi s pomočjo te sheme preživeli. Danes dajemo samo v Sloveniji delo več kot 1500 ljudem in državi letno plačamo 40 milijonov evrov davkov in prispevkov. Se je državi takrat splačalo dati garancijo na par milijonov kreditov?
    Ni problem shema, problem je , da je nismo ponovili v dovolj velikem obsegi skupaj z ostalimi ukrepi, ki bi bili v krizi nujno potrebni.

    V vsej zgodbi reševanja slovenske krize, je Križanič odigral daleč najbolj pozitivno vlogo. V zahvalo za to, se danes s strani ekonomskih diletantov, ki imajo mogoče službo prav zaradi njega, pljuva po njem. Ampak taka je usoda politike.

    • comment-avatar
      dež 7 let

      Spoštovani g. Golob, ali so se banke zadolževale po nalogu Janševe vlade ? Ali so banke samostojne pravne osebe in kdo jih nadzoruje, BS ali vlada ? Po kakšni logiki je vlada, katerakoli že, kriva za zadolževanje bank ?
      Ob preiskovanju bančne luknje so se kriminalisti obrnili že pri vratarju NLB, banka pa jim sploh ni hotela izročiti nobenih dokumentov. Parlamentarna preiskovalna komisija je morala po dokumente preko sodišča. Če bi imela vlada kakšen vpliv na banke, se to zagotovo ne bi zgodilo.
      Ali lahko to pojasnite nam ekonomskim, bančnim in gospodarskim nevednežem. To shemo hvalite izključno po partijski liniji, ker je Križanič vas strankarski kolega ali je vsaj bil.

      • comment-avatar
        Marko golob 7 let

        Spoštovani dež. Kar se partijske linije tiče, nisem in nikoli nisem bil v nobeni stranki. Malo ste zgrešili.
        Kar se pa Janševe odgovornosti tiče. Nastavili so vse NS po slovenskih državnih bankah. Je pa res, da pri NLB niso mogli ravnati popolnoma svobodno ker je del nadzornikov (ki pa so imeli zelo pomemebno vlogo (upravljanje s tveganji) določil KBC. Takrat v času eksplozivnega povečevanja obsega kreditov je imel Janša v svojih rokah škarje in platno. In da ne pozabim guvernerja Kranjca.!!! Sprašujem se kdo je za to polomijo najbolj kriv? In v resnici, če bi se moral odločati med Janšo in Kranjec-em, bi se odločil za Kranjec-a. Ampak to ne oprosti Janševe krivde. kot predsednik vlade je objektivno odgovoren – očitno pregrevanje ekonomije, uničenje nekoč vzornih makroekonomskih razmerij prejšnje Ropove vlade gre v večini na Janšev račun.
        Pa še kriminal. Kot nekdo, ki je kot član uprave AUKN vložil več deset ovadb (na NPU, Računsko sodišče, Komisijo za preprečevanje korupcije) verjetno lahko nekaj rečem o tem.
        Tukaj sta oba pola politike približno na istem. JP Damijan je nekoč to lepo pokazal na svojem blogu.

        Da se razumemo. Slovensko bančništvo ni padlo zaradi kriminala. Vse te zgodbe bi glede na vzorno trdnost slovenskega bančništva in ekonomije pred koncem 2004 zlahka preživelo. Padlo je zaradi nenadzorovanega širjenja obsega kreditiranja in posledičnega zadolževanja v tujini.
        Včasih se mi zdi, da je vse napihovanja kriminala, ki je , da se razumemo, resna stvar, resnici samo zato, da se zakrije največji kriminal. To je kriminalno slabo makroekonomsko politiko Janševe vlade in Banke Slovenije. Pahorjeva vlada ni brez krivde. Slovenci bi se s pametnejšo protikrizno politiko v veliki meri lahko izognili krizi (tako kot so se Avstrijci – pa so imeli neprimerno večji problem, vključno s kriminalom). Tukaj je ta vlada naredila vrsto napak.

        Kar se pa NLB tiče. Ve se kaj in pod kakšnimi pogoji lahko posamezna inštitucija dobi dostop do dokaznega gradiva. Tukaj obstajajo omejiteve po zakonu za policijo, ki pa se jih da zelo elegantno preseči preko Komisije za preprečevanje korupcije, ki pa je v teh primerih (zbiranje dokumentacije9 imela več zakonskih pristojnosti. Če obstaja volja seveda! Da se razumemo, te volje ni bilo ne na levici ne na desnici. Iz lastne izkušnje Vam lahko povem kako je 2.Janševa vlada, po mojem mnenju, naredila vse, da bi upočasnila preiskavo na NKBM (zelo tesno sem sodeloval z ekipo NPU, ki je ta primer preiskovala). Lepo vas pozdravljam, Marko Golob

        • comment-avatar
          dež 7 let

          V vašem prvem komentarju, na katerega sem se odzval (in meni ni več viden), ste zapisali, da je za vse gorje kriva Janševa vlada. V odgovoru na moj komentar pravite, da bi se med BS in vlado odločili, da je večji krivec BS (Marko Kranjec). Zanimivo, zelo hitro spreminjate svoja stališča, če je bil še včeraj najbolj kriv Janša, je danes to Kranjec.

          Ko že omenjate J.P. Damijana in njegovo mnenje, na povezavi
          https://damijan.org/2012/07/22/igor-masten-o-slabi-banki-in-zombijevski-nlb/ je prispevek Igorja Mastena o tej problematiki. Masten ne deli vašega mnenja v zvezi s krivdo in ima o BS in AUKN, katerega član ste bili, zelo slabo mnenje.

          Nisem ekonomist, zato se ne bom delal strokovnjaka za to področje, a že zdrava kmečka pamet pravi, da vlada ne more narekovati bankam, kako naj poslujejo, ker bi šlo za vtikanje politike v banke. Edini pravi nadzornik bank je BS, ki v tem primeru ni naredila ničesar.

          V zadnjem intervjuju za Večer, izpred nekaj dni, Anže Logar na vprašanje »Kaj je v tem času, ko so bilančne vsote slovenskih bank izjemno rasle, istočasno pa se širila tudi luknja, delala Banka Slovenije ?«, odgovarja :
          “Oba nekdanja guvernerja Mitja Gaspari in Marko Kranjec sta po mojem mnenju objektivno in subjektivno odgovorna za višino bančne luknje, vsaj v tistem delu, kjer je prišlo do opustitve dolžnega ravnanja regulatorja. Recimo v Factor banki Banka Slovenija štiri ključna leta, od 2005. do 2009., ni pregledala stanja kreditnega tveganja. V Probanki je to naredila le enkrat. Portfelj teh bank je v tem času narasel z 250 na 900 milijonov evrov.”

          Na zaslišanju pred parlamentarno preiskovalno komisijo je Marko Kranjec na Logarjevo vprašanje, »Ali bi kot guverner dopustil 45-odstotno rast kreditnega portfelja ?«, dejal, da bi na to težko odgovoril (povezava na https://www.sds.si/novica/tudi-nekdanja-guvernerja-banke-slovenije-glede-nezavarovanih-bancnih-kreditov-izgubila).

          Najbrž je majhen del subjektivne krivde tudi na vladi. A po mojem prepričanju ta delež ni večji od 10%. Glavnina krivde je na vodstvih bank in regulatorju, BS. Zato se mi zdi vaše prodajanje bučk, kako je največji krivec Janševa vlada, čisto navadna demagogija, kateri ne verjamejo niti na levici.
          In nehajte že enkrat s tem slavnim pregrevanjem gospodarstva. Če rabiš kredit in si ga sposoben vrniti ga vzameš, sicer ne. Pa izračun je potrebno narediti, kaj ta kredit pomeni, če pride do nepričakovanega izpada proizvodnje ali zmanjšanja naročil ?

  • comment-avatar
    magret james 7 let

    Zdravo,
    Ali potrebujete nujno posojilo ??? Ali ste v dolgovih? Ali imate slab kredit? ste bili zavrnjeni s strani bank, pa morate posojilo za zagon podjetja za svoje ?, Dajemo iz posojila za ljudi, kljub slabim / slabih kreditnih točk. Smo dali ven tako poslovna in osebna posojila z dolgoročnih in kratkoročnih čas po vaši izbiri z nizko obrestno mero 2% na odpravijo za posameznike, podjetja, .. Naša posojilo programer je hiter in zanesljiv, velja danes in dobili takojšen polja back.Our posojila so dobro zavarovani, 100% zajamčene in odjemalci so prepričani, maksimalno varnost. Za nadaljnje preiskave na nas preko naše e-poštni naslov: (MAGRETJAMES321@GMAIL.COM) in dobite posojilo danes.
    Gospa magreta james MD / CEO
    E-pošta: (MAGRETJAMES321@GMAIL.COM)

  • comment-avatar
    Rose vallarta 7 let

    Zdravo,,

    To je za širšo javnost, CHARRI LOAN FIRM, ugleden zasebni posojilodajalec, odpira gospodarsko priložnost za vse tiste, ki potrebujejo finančno pomoč. Ali potrebujete nujno posojilo za čiščenje dolgov, ali boste potrebovali stanovanjska posojila za izboljšanje svojega poslovanja? Ali ste jih kdaj zavrnili banke in druge finančne ustanove? Poglej več, ker smo tukaj za vse vaše finančne težave. Posameznikom, družbam in podjetjem smo zagotovili 2% obrestno mero na jasen in razumljiv način pod enakimi pogoji. Nobeno kreditno preverjanje ni potrebno, 100% je zagotovljeno. E-pošta: (charriloanfirm@gmail.com)

  • comment-avatar
    Rose vallarta 7 let

    Pozdravljeni, firma Lori Firma Charri. Naše podjetje zagotavlja posojila po nizki stopnji 2%. Ali potrebujete nujno posojilo za odplačilo dolgov, računov in razširitev podjetja, ali potrebujete posojilo za izboljšanje svojega poslovanja? Banke in druge finančne institucije so vas zavrnile? Ta storitev bo zagotovila posameznikom, podjetjem, podjetnikom in ženskam. Zagotavljamo vam posojilo in pomagali smo številnim ljudem po vsem svetu in zagotavljamo neposredna posojila za vedno, tako da se prijavite z nami in ne hitim strankam, da plačajo svoja posojila, temveč finančne priložnosti na vašem vratnem koraku, zato nas kontaktirajte Danes po elektronski pošti na: (charriloanfirm@gmail.com)

  • comment-avatar
    Dr. Gartner Loan 7 let

    Pozdravljeni gospod / gospa,

    Nudimo različne kredite posameznikom (osebno posojilo) in sodelujemo z obrestno mero 3% na letno. To vam bo pomagalo pri izpolnjevanju svojih finančnih obveznosti, zlasti s tekočo svetovno finančno krizo. Na zelo hiter in enostaven način zagotavljamo dobro posojilo vseh vrst, osebni kredit, domači posojilo, študentski kredit, poslovni kredit, investicijski kredit, avto posojilo, konsolidacija dolga.

    Za nadaljnje poizvedbe prosim
    Nas kontaktirajte preko e-pošte: gartnerloancompany@gmail.com

    S spoštovanjem

    Uprava.

  • comment-avatar
    MR. ANITA Brison 6 let

    zdravo
    Ali potrebujete nujno posojilo? Posojila za čiščenje vaših dolgov ali želite si sposoditi svoj denar.
    Izboljšati svoje podjetje
    Vas je zavrnil
    Banke in druge finančne institucije?
    Vaš dolg ali hipoteko?
    Poglej, ne toliko, kot smo tukaj, da bi naredili vse svoje finančne težave.
    Izposodili smo preteklost.
    Potrebujejo finančno pomoč s slabim kreditom ali denarjem.
    Plačajte stroške naložb v podjetje z razumno 2-odstotno obrestno mero. To bi rad vzel.
    Medij vas obvešča, da smo zanesljivi in ​​vam nudimo ugodnosti in pomoč.
    Imajte pripravljenost, da vam dajo denar. Zato nas kontaktirajte danes preko e-pošte.
    anitabrisonloanscompany@gmail.com
    ime: …………………………….
    Zahtevani znesek: ………………………..
    Časovna dolžina: …………………..
    Država:……………………….
    naslov: ………………..
    cilj: …………………………
    telefonska številka:……………………….
    Za več informacij: http://www.anitabrisonloanscompany.com
    Pričakujemo vaš odgovor.
    Hvala vam
    Mrs. Anita Brison

  • comment-avatar
    christabel walter 6 let

    Pozdravljeni, gospa, Christabel Walter, posojilodajalec legitimno in zanesljivo posojilo za posojila
    pod pogoji, jasnimi in razumljivimi z 2% obrestno mero.
    dajemo poslovna posojila,
    Osebna posojila, študentska posojila, avtomobilska posojila, poslovni krediti, bolnišnična posojila in posojila za plačilo računov. če t
    potrebuje posojilo
    vse, kar morate storiti, je, da me lahko neposredno kontaktirate preko e-pošte: (evelynaustinloanfirm@gmail.com)
    Bog te blagoslovi.
    S spoštovanjem,
    Gospa: christabel walter
    E-pošta: (evelynaustinloanfirm@gmail.com)

    Opomba: vse odgovore je treba poslati na naslov: (evelynaustinloanfirm@gmail.com)

  • comment-avatar
    Alejandra Khalifa Khalifa 6 let

    Pozdravljeni prijatelji
    Moje ime je ALEJANDRA
    Če ste nujno potrebni kredit
    Vzel sem vas, da stopite v stik s CHARLY KERKIR
    In ne boste razočarani
    To je samo predlog
    Sem dobil kredit v višini 84.000 €
    zahvaljujoč temu velikemu človeku
    Za več informacij
    Odgovori mi s kratkim sporočilom
    Ali pa sami obrnite na posojilodajalca
    charlykerkir@gmail.com
    Z CHARLY KERKIR
    Imeli boste rešitve za vse vaše težave
    Potrjujem to

    Če ne potrebujete kredita
    Zato obvestite svojo družino in prijatelje
    hvala

    Kredit za ljudi, ki so nujno potrebni

  • comment-avatar
    Alejandra Khalifa Khalifa 6 let

    Pozdravljeni prijatelji
    Moje ime je ALEJANDRA
    Če ste nujno potrebni kredit
    Vzel sem vas, da stopite v stik s CHARLY KERKIR
    In ne boste razočarani
    To je samo predlog
    Sem dobil kredit v višini 84.000 €
    zahvaljujoč temu velikemu človeku
    Za več informacij
    Odgovori mi s kratkim sporočilom
    Ali pa sami obrnite na posojilodajalca
    charlykerkir@gmail.com
    Z CHARLY KERKIR
    Imeli boste rešitve za vse vaše težave
    Potrjujem to

    Če ne potrebujete kredita
    Zato obvestite svojo družino in prijatelje
    hvala

    Kredit za ljudi, ki so nujno potrebni https://uploads.disquscdn.com/images/708c0453b8480936fa55702ab8b326b4b373a94bd07160f49e265bdf9764e962.jpg

  • comment-avatar
    Krystal Arlan 6 let

    ki trenutno živi v Ljubljani, v ponedeljek sem bil zatrpan v financnem položaju in potrebujem nujno posojilo v višini 7.000 evrov, da bom

    poravnal svoj dolg. Moj prijatelj me je predstavil Jose Loanu Help in jaz sem stopil v stik z Josejem Luisom za moje posojilo uporaba in moje najvecje presenecenje,

    danes dobim moje uspešno posojilo.

    Pozivam vas, da potrebujete posojilo, da se obrnete na g. Joseja Luis preko e-pošte za prošnjo za posojilo: (joseloanhelp@gmail.com)